Recuperare creante pe cale judiciară - DA sau NU?

In majoritatea cazurilor, reusim sa obtinem din partea debitorilor o atitudine cooperanta, astfel incat sa implementam doar proceduri de recuperare create pe cale amiabila. Uneori, insa, unii debitori de rea-credinta refuza sa coopereze si nu ne ramane alta solutie decat sa apelam la instantele de judecata, caz in care vorbim despre o recuperare creante pe cale judiciara.

Cum se desfășoară o recuperare de creanțe pe cale judiciară?

Pentru a fi posibila recurgerea la aceasta modalitate de recuperari creante, legea impune conditia de a-i acorda debitorului o ultima sansa de a plati de bunavoie, sansa ce imbraca forma procedurala a somatiei de plata (pentru mai multe detalii, va invitam sa cititi articolul dedicat acestei proceduri).

Daca, totusi, debitorul nu plateste nici dupa ce primeste somatia de plata din partea executorului nostru judecatoresc, vom fi indreptatiti sa recurgem la procesul de recuperare creante pe cale judiciara - fie prin intermediul unei cereri de valoare redusa (in cazul in care valoarea creantei nu depaseste 10.000 lei), fie prin intermediul unei ordonante de plata.

Procesul de recuperare creante pe cale judiciara, spre deosebire de procesul de recuperari creante pe cale amiabila ori extrajudiciara, necesita o foarte buna cunoastere a procedurilor legale si o intelegere practica a modului in care complexitatea acestor proceduri trebuie folosita in avantajul dumneavoastra. Astfel, identificarea erorilor procedurale comise de debitor ne va permite sa le valorificam pentru a obtine conditii cat mai favorabile din partea instantei. 

La acestea se adauga si indeplinirea corecta a propriilor acte de procedura. In acest sens, vom intocmi impreuna cu dumneavoastra dosarul pe care il vom depune la instanta, asigurandu-ne ca are in cuprinsul sau toate documentele necesare si o prezentare foarte convingatoare a spetei dumneavoastra - atat a situatiei de fapt, cat si a situatiei de drept - pentru a asigura sanse maxime de recuperare creante integrala.

Care sunt taxele pentru recuperarea creanțelor pe cale judiciară?

Taxa judiciara de timbru va fi in cuantum de 50 ori 200 lei, in functie de valoarea creantei dumneavoastra. Insa, odata cu emiterea ordonantei de plata sau cu aprobarea cererii de valoare redusa, veti recupera de la debitor nu doar aceasta suma, ci toate cheltuielile dumneavoastra de judecata!

Mai mult decat atat, dumneavoastra nu va trebui sa fiti prezent fizic la sedintele de judecata! Multumita contractului pe care il semnati cu AS Recover, noi va putem reprezenta in instanta cu cei mai buni avocati ai nostri, efortul dumneavoastra fiind redus spre minim.

Acest beneficiu este unul important pentru a va economisi timp pretios, mai ales in cazul in care instanta se afla in alta localitate decat cea in care va desfasurati activitatea ori in care aveti domiciliul sau resedinta.

Concluzie

Asadar, echipa AS Recover va ofera servicii profesionale complete de colectare debite si de recuperare creante, de la negocierile purtate cu debitorul, pana la actionarea acestuia in instanta si reprezentarea dumneavoastra in fata acesteia, precum si la procedura de recuperari creante pe cale executarii silite a debitorului prin intermediul unuia dintre executorii judecatoresti din reteaua nationala AS Recover.

Autor

Alexandru Sandu

CEO
SUNA ACUM